De Interimmanager als Bedrijfsleider

De gouden uren

Het is half acht als ik naar binnen ga in ons kantoor. Alles is nog donker. Ik neem de trap en kom op de tweede verdieping, daar zit een deel van mijn team. Even langs lopen. Harry zit al achter zijn bureau en we begroeten elkaar. Meteen brandt hij los over de bezettingsproblemen die al langere tijd voortslepen. Ik beloof dat ik het oppak met de senior. Ik vervolg mijn rondje en kom nog enkele mensen tegen, bijna overal is er behoefte om even te kletsen. Rond acht uur zit ik achter mijn bureau en bekijk de agenda voor die dag. Ik bereid me voor, zoek wat dingen op, leg wat klaar. Om half negen bekijk ik mijn mail en scan wat er is binnengekomen. Bijna alles kan wel wachten tot het einde van de dag, dan handel ik vaak mijn mail af. Op deze manier is mijn mailbox bijna altijd leeg aan het einde van de dag en ben ik bij met mijn werk.

Wim was mijn mentor toen ik in de retail ging werken. Ik had jaren gewerkt als adviseur maar wilde wel eens ‘met mijn voeten in de modder’. Dus had ik de overstap gemaakt naar een groot supermarkt concern. Aangezien ik niets wist van de retail, had men bedacht dat ik eerst 10 weken in een supermarkt ging werken als medewerker en daarna kaderlid. Leerzaam! Een van de meest leerzame dingen was het dagritme van Wim. Wim was al tientallen jaren bedrijfsleider. Hij startte iedere dag om 6.30 uur. Ik snapte dat niet, want de winkel ging pas om 8 uur open. Daarom vroeg ik hem om uitleg. Hij legde het als volgt uit: ‘Kijk Ronald, als je een dag fout start, dan loop je de hele dag achter de feiten aan. Ik wil weten hoe alles erbij ligt als we starten. Als ik binnen kom, loop ik altijd een rondje door de winkel en het magazijn en vraag even aan de collega’s hoe het gaat. Dan zie en hoor ik veel. Vaak moeten we nog improviseren en bijsturen. Vroeg op de dag kan dat nog, later niet meer. Het geeft gewoon veel rust.’

Welke rol vervulde ik hier?

Net als mijn oude mentor Wim, vervul ik vaak de rol van een klassieke bedrijfsleider. Ik start altijd vroeg als ik interimmanager ben. Vroeg op de dag, heb je tijd voor jezelf en voor elkaar. Ik ervaar de tijd tussen 7 en 9 uur vaak als de gouden uren. Je kan nog proactief bijsturen en goed voorbereid aan de dag starten. 

Wat levert het op?

  • aandacht voor resultaten én collega’s
  • pro actief voorbereiden van je dag (rust)