De Interimmanager als Senator

Samen taart eten

‘Overigens ben ik van mening, dat Carthago verwoest moet worden’. Op deze manier besloot Cato de Oudere al zijn toespraken. Deze invloedrijke senator voerde vaak het woord in de senaat in Rome. En iedere keer kwam Cato de Oudere terug op een punt dat hij uitermate belangrijk achtte: Carthago moest en zou vernietigd worden.

Toen ik interimmanager bij een gemeente werd, werd daar een onderzoek gedaan naar telefonische bereikbaarheid. De meeste afdelingen scoorden tijdens dit jaarlijkse onderzoek zo’n 50% bereikbaarheid. Ik vond dat bizar laag. Mijn team ondersteunde de rest van de gemeente op het gebied van informatievoorziening en automatisering. Wij hadden dus (interne) klanten en wij hadden het jaar ervoor nog lager gescoord. Ik wilde dit anders en heb dat tijdens een werkoverleg als volgt aangekondigd:

‘Collega’s, wij zijn vakinhoudelijk op een prima niveau. Voor zover ik kan zien, zijn we ook gemotiveerd en enthousiast. Maar hebben we geen al te beste reputatie bij de rest van de gemeente. Dat komt omdat we vaak niet reageren op verzoeken. Het beste voorbeeld hiervan is onze telefonische bereikbaarheid, die was vorig jaar lager dan 50%. Ik geloof erin dat wij onze klanten centraal moeten stellen. En dus ook telefonisch bijzonder goed bereikbaar zijn. Tijdens ieder functioneringsgesprek ga ik dit met jullie afspreken. Verder gaan we alle telefoonnummers controleren, want vaak blijken er foute nummers in omloop te zijn. Ook zullen we de komende tijd regelmatig erop terug komen tijdens werkoverleggen en koffiepraatjes. Volgens mij kunnen we prima voldoen aan de norm!’

(3 maanden later bleken we als enige team de norm gehaald te hebben, we scoorden 93% tijdens en hebben we taart gegeten samen)

Welke rol vervulde ik hier?

Net als senator Cato de Oudere ben ik steeds weer terug gekomen op een cruciaal punt; klanten en telefonische bereikbaarheid. Als leider zet je de toon en kan je veel invloed hebben. Als je weet wat je wilt en daarover goed communiceert, kan je de boel flink opschudden en in beweging brengen. Net als senator Cato.

Wat levert het op?

  • vernieuwing
  • prioritering